Narratieve analyse

12 redenen voor een narratieve analyse bij burn-out

Een te hoge werkdruk en slechte werkomstandigheden kunnen de aanleiding zijn om arbeidsongeschikt te raken als gevolg van burn-out. Dit wordt vaak gekenmerkt door symptomen zoals extreme vermoeidheid, cynisme, verminderde werkprestaties en een gevoel van ineffectiviteit. Het is belangrijk om te weten dat deze mentale klachten niet direct betekenen dat je een psychische stoornis hebt. Burn-out wordt gezien als een werkgerelateerd syndroom in plaats van een psychiatrische stoornis.

Desalniettemin kan burn-out leiden tot aanzienlijke psychische en fysieke gezondheidsproblemen. De vraag is welke behandeling in jouw geval het meest effectief is. Geestelijke Gezondheid Zorg (GGZ) psychologen behandelen doorgaans alleen psychische stoornissen met een zogenaamde DSM-5 classificatie. Daarnaast zijn de wachtlijsten in de laatste jaren enorm toegenomen.

ELT Labs ziet re-integratie na een burn-out vooral als het maken van goede afspraken met jezelf en je werkgever. Tijdens je herstel kun je alvast van start gaan met narratieve analyse. Deze benadering richt zich op het (her)schrijven van jouw levensverhaal door het verkennen van persoonlijke ervaringen, overtuigingen en waarden. Deze benadering kan aantrekkelijker zijn dan bepaalde vormen van psychotherapie of deep-coaching om verschillende redenen:
.

  1. Cliëntgerichte focus: Narratieve analyse legt de nadruk op jou als expert van je eigen leven, waardoor je je meer betrokken en verantwoordelijk voelt voor je herstelproces.
    .
  2. Empowerment: Door te focussen op jouw innerlijke hulpbronnen en veerkracht, kan narratieve analyse je helpen je gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen te vergroten.
    .
  3. Probleemexternalisatie: Narratieve analyse helpt bij het scheiden van jou en het probleem, waardoor je jouw problemen als iets externs gaat zien dat kan worden aangepakt en overwonnen.
    .
  4. Minder stigmatiserend: Narratieve analyse kan als minder stigmatiserend worden ervaren dan psychotherapieën, omdat het geen labels of diagnostische categorieën gebruikt.
    .
  5. Toegankelijkheid: Narratieve analyse kan toegankelijker zijn voor mensen die aarzelen om zwaardere vormen van psychotherapie te ondergaan. De nadruk op verhalen en gesprekken kan als minder zwaar worden ervaren dan andere therapeutische technieken.
    .
  6. Flexibiliteit: Narratieve analyse kan worden aangepast aan jouw unieke behoeften en kan worden gecombineerd met andere vormen van therapie als dat nodig is.
    .
  7. Cultuursensitiviteit: Narratieve analyse is gevoelig voor culturele diversiteit, aangezien het jouw unieke levensverhalen en ervaringen erkent en waardeert.
    .
  8. Het kaderen van negatieve verhalen: Narratieve analyse helpt je om negatieve gedachten en overtuigingen over jezelf en je werksituatie te herkaderen. Dit kan leiden tot een beter begrip van de problemen die bijdragen aan burn-out en het ontwikkelen van alternatieve, meer positieve verhalen die veerkracht bevorderen.
    .
  9. Identificeren van waarden en doelen: Burn-out kan ervoor zorgen dat je jouw waarden en doelen uit het oog verliest. Narratieve analyse helpt bij het herontdekken van deze waarden en doelen, wat kan bijdragen aan het herstel van burn-out en het vinden van een betere werk-privébalans.
    .
  10. Ruimte geven voor een ander verhaal: Narratieve analyse helpt je om bepaalde situaties vanuit verschillende perspectieven te benaderen met als doel nieuwe verhaallijnen te ontdekken. Dit kan je helpen om situaties op een andere manier te interpreteren en alternatieve percepties te ontwikkelen.
    .
  11. Ontwikkelen van copingstrategieën: Door het herkaderen van negatieve verhalen en het identificeren van waarden en doelen, kan narratieve analyse je helpen om effectievere copingstrategieën te ontwikkelen om met stress en uitdagingen om te gaan, waardoor je beter bestand bent tegen toekomstige burn-out.
    .
  12. Sociale steun: Narratieve analyse kan je aanmoedigen om jouw verhalen te delen met anderen, waardoor je sociale steun kunt krijgen en inzicht kunt krijgen in de ervaringen van anderen die met vergelijkbare problemen te maken hebben. Dit kan helpen bij het verminderen van gevoelens van isolement en het bevorderen van begrip en vertrouwen. Dit kan het herstel van burn-out bevorderen.

 

Hoewel narratieve counseling voor sommige mensen voordelen kan bieden, is het belangrijk te benadrukken dat elke behandelende benadering afhangt van jouw individuele behoeften en voorkeuren. Het stellen van een juiste diagnose en behandeling door de juiste psychotherapie kunnen in sommige gevallen noodzakelijk zijn, afhankelijk van de aard en de ernst van de problematiek waarmee je te maken hebt. Het is belangrijk om in samenspraak de juiste afwegingen te maken welke behandeling voor jouw situatie het meest geschikt is.

Om symptomen en gedragspatronen te herkennen die kunnen wijzen op psychische stoornissen zijn we in staat om een differentiële diagnose op te stellen en deze in samenspraak met de huisarts of psychiatrisch expert te overleggen. Maar ook herkennen we de grenzen van narratieve analyse om cliënten met ernstige psychische stoornissen door te verwijzen naar de juiste hulpverlener.