Leveringsvoorwaarden NLT Lab 2024
Artikel 1: Definities
In deze algemene voorwaarden wordt verstaan onder:
Opdrachtnemer:
NLT Lab, als handelsnaam van ELT Labs BV, Praktijk voor Narratieve en Psychosociale Therapie, gevestigd te Amsterdam, KvK 61219444, Beroepsorganisatie BATC aansluitnummer: 03331
Opdrachtgever:
De natuurlijke of rechtspersoon die aan Opdrachtnemer opdracht heeft verstrekt tot het verrichten van Diensten op het gebied van narratieve en psychosociale hulpverlening, coaching, training, cursussen, transcriptie of aanverwante werkzaamheden.
Psychosociale therapie:
Een vorm van begeleiding of behandeling gericht op het verkennen, begrijpen en verbeteren van de interactie tussen de psychische gesteldheid van de Cliënt en diens sociale context. Deze therapievorm richt zich op het identificeren van belemmeringen, het versterken van positieve copingmechanismen en het bevorderen van mentaal en emotioneel welzijn.
Narratieve therapie:
Een therapeutische benadering die uitgaat van het concept dat mensen betekenis geven aan hun leven door verhalen. De therapie richt zich op het herstructureren van belemmerende of problematische verhalen en het creëren van versterkende en constructieve perspectieven, met als doel de Cliënt in staat te stellen regie over het eigen leven te hervinden en gewenste veranderingen te realiseren.
Complementaire therapeutische zorgverlening:
Aanvullende en ondersteunende zorgverlening van de reguliere medische zorg, gericht op het bevorderen van het algehele welzijn van de Cliënt. Deze zorgverlening is gebaseerd op de principes van evidence-based practice, waarbij wetenschappelijk onderbouwde inzichten worden gecombineerd met de voorkeuren en behoeften van de Cliënt. Complementaire therapeutische zorgverlening hanteert een integrale benadering, met oog voor de interactie tussen fysieke, mentale, emotionele en sociale aspecten van de gezondheid.
Complementair therapeut:
Een zorgverlener gespecialiseerd in het verlenen van aanvullende en ondersteunende zorg in het verlengde van reguliere medische zorg. De complementair therapeut richt zich op het bevorderen van het algehele welzijn van de Cliënt door middel van evidence-based practice, waarbij wetenschappelijk onderbouwde inzichten worden gecombineerd met individuele voorkeuren en behoeften van de Cliënt. De complementair therapeut hanteert een integrale benadering, met aandacht voor de interactie tussen fysieke, mentale, emotionele en sociale aspecten en streeft naar het optimaliseren van gezondheid en herstel in samenspraak met de Cliënt.
Cliënt:
De natuurlijke persoon die deelneemt aan een begeleidingstraject of therapiesessies op het gebied van narratieve en psychosociale hulpverlening, coaching, training, cursussen of aanverwante werkzaamheden.
Diensten:
Alle werkzaamheden waartoe opdracht is gegeven, of die voortvloeien uit, dan wel direct verband houden met de opdracht, een en ander in de ruimste zin des woords.
Overeenkomst:
Elke afspraak tussen Opdrachtgever en Opdrachtnemer tot het verlenen van Diensten door Opdrachtnemer ten behoeve van Opdrachtgever.
BATC:
Belangen Associatie voor Therapeut en Consument, waaraan Opdrachtnemer is verbonden.
Opname:
Een audio- of video-opname die met toestemming van Cliënt wordt gemaakt ten behoeve van transcriptie, verdere narratieve analyses of andere overeengekomen doeleinden.
Transcriptie:
De woordelijke uitwerking van een interview, sessie of andere opname, waarbij leesbaarheid wordt verbeterd met behoud van oorspronkelijk woordgebruik en de essentie van de communicatie.
Behandelovereenkomst:
Een overeenkomst tussen Cliënt en Opdrachtnemer waarin de afspraken, voorwaarden en verantwoordelijkheden worden vastgelegd met betrekking tot het verlenen van therapeutische of aanverwante Diensten. De Behandelovereenkomst komt tot stand op basis van wederzijdse instemming en omvat de rechten en plichten van beide partijen, met inachtneming van de geldende wet- en regelgeving.
Artikel 2: Toepasselijkheid van deze voorwaarden
- Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle offertes, overeenkomsten en andere afspraken waarbij Opdrachtnemer in het kader van zijn beroepsmatige activiteiten Diensten aanbiedt of levert.
- De algemene voorwaarden zijn eveneens van toepassing op elke Overeenkomst waarbij Opdrachtnemer derden inschakelt voor de uitvoering van de overeengekomen werkzaamheden.
- Afwijkingen van deze algemene voorwaarden zijn uitsluitend geldig indien deze schriftelijk zijn overeengekomen tussen Opdrachtgever en Opdrachtnemer.
- Algemene (inkoop)voorwaarden van Opdrachtgever worden uitdrukkelijk van de hand gewezen en zijn slechts van toepassing indien deze door Opdrachtnemer schriftelijk en expliciet zijn aanvaard.
- Indien één of meerdere bepalingen in deze algemene voorwaarden nietig worden verklaard of vernietigd, blijven de overige bepalingen onverminderd van kracht. Opdrachtgever en Opdrachtnemer zullen in dergelijk geval overleg plegen om nieuwe bepalingen overeen te komen, waarbij zoveel mogelijk aansluiting wordt gezocht bij het doel en de strekking van de oorspronkelijke bepalingen.
- Deze algemene voorwaarden zijn tevens van toepassing op aanvullende opdrachten en vervolgopdrachten die door Opdrachtgever aan Opdrachtnemer worden verstrekt.
Artikel 3: Toepasselijke gedragsregels en reglementen
- Opdrachtnemer voert de Diensten uit in overeenstemming met de “Beroepscode BATC”.
- Opdrachtnemer verklaart zich gebonden aan en handelt conform het “BATC Reglement” en het “BATC Beroepsprofiel”, zoals deze door BATC zijn vastgesteld en van toepassing zijn op de beroepsuitoefening.
- Opdrachtnemer acht zich tevens gebonden aan het Klachtenreglement van BATC.
Artikel 4: Offertes en totstandkoming van de Overeenkomst
- Alle door Opdrachtnemer uitgebrachte offertes zijn vrijblijvend en geldig gedurende een termijn van dertig (30) dagen, tenzij anders is aangegeven. Opdrachtnemer is slechts aan een offerte gebonden indien Opdrachtgever de offerte binnen de gestelde geldigheidsduur zonder voorbehoud of wijzigingen schriftelijk heeft aanvaard.
- De in de offertes vermelde prijzen zijn exclusief BTW, tenzij uitdrukkelijk anders is vermeld.
- Een Overeenkomst komt tot stand door schriftelijke aanvaarding van de offerte door Opdrachtgever zoals bedoeld in lid 1. Daarnaast wordt een Overeenkomst geacht tot stand te zijn gekomen indien Opdrachtnemer een gemaakte afspraak schriftelijk heeft bevestigd en Opdrachtgever de juistheid daarvan niet binnen tien (10) werkdagen, of indien die termijn korter is, vóór aanvang van de werkzaamheden schriftelijk betwist.
- In het geval van therapeutische diensten komt een Overeenkomst tevens tot stand door goedkeuring van het behandelplan door zowel Zorgverlener als Cliënt. Dit behandelplan wordt opgesteld in samenspraak tussen Zorgverlener en Cliënt en dient door beide partijen schriftelijk te worden bevestigd alvorens de werkzaamheden aanvangen.
Artikel 5: Uitvoering van de Overeenkomst
- Iedere Overeenkomst brengt voor Opdrachtnemer een inspanningsverplichting met zich mee, waarbij Opdrachtnemer gehouden is zijn verplichtingen naar beste kunnen, met de nodige zorgvuldigheid en vakmanschap na te komen, overeenkomstig de geldende maatstaven en richtlijnen van de BATC ten tijde van de uitvoering van de Overeenkomst.
- Opdrachtnemer heeft het recht om – indien nuttig of noodzakelijk – bepaalde werkzaamheden door derden te laten uitvoeren of zich te laten bijstaan door derden, mits dit in overleg met Opdrachtgever geschiedt.
- Opdrachtgever draagt er zorg voor dat alle gegevens die Opdrachtnemer noodzakelijk acht voor de uitvoering van de Overeenkomst deugdelijk, volledig en tijdig aan Opdrachtnemer worden verstrekt. Indien deze gegevens niet tijdig worden verstrekt, heeft Opdrachtnemer het recht de uitvoering van de Overeenkomst op te schorten en/of de hierdoor ontstane extra kosten conform de gebruikelijke tarieven aan Opdrachtgever in rekening te brengen.
- Indien voor de voltooiing van specifieke werkzaamheden door Opdrachtnemer een termijn is overeengekomen, geldt deze termijn niet als fatale termijn, tenzij uitdrukkelijk anders is overeengekomen. Overschrijding van de overeengekomen termijn vormt geen toerekenbare tekortkoming van Opdrachtnemer. Om die reden kan Opdrachtgever de Overeenkomst niet ontbinden of aanspraak maken op schadevergoeding. Bij overschrijding van de overeengekomen termijn kan Opdrachtgever wel een redelijke nieuwe termijn stellen waarbinnen Opdrachtnemer de Overeenkomst dient uit te voeren. Alleen indien ook deze nieuwe termijn wordt overschreden, kan Opdrachtgever de Overeenkomst ontbinden.
- Indien Opdrachtnemer opdracht krijgt om in samenwerking met een derde een opdracht of een gedeelte daarvan uit te voeren, dient Opdrachtgever in overleg met alle betrokken partijen vast te stellen welke taken en verantwoordelijkheden aan ieder worden toebedeeld. Opdrachtnemer aanvaardt geen hoofdelijke aansprakelijkheid, noch aansprakelijkheid voor de uitvoering van taken en werkzaamheden die aan derden zijn toebedeeld.
Artikel 6: Geheimhouding
- Opdrachtnemer is verplicht tot geheimhouding van alle vertrouwelijke informatie die zij in het kader van de Overeenkomst van Opdrachtgever, Cliënt of uit andere bron heeft verkregen, behoudens een eventuele wettelijke verplichting of een verplichting opgelegd door een bevoegd overheidsorgaan tot openbaarmaking van bepaalde gegevens. Informatie wordt als vertrouwelijk beschouwd indien dit door Opdrachtgever of Cliënt is medegedeeld of indien dit uit de aard van de informatie voortvloeit.
- Opdrachtnemer draagt er zorg voor dat de geheimhoudingsverplichting tevens wordt opgelegd aan eventuele medewerkers of derden die door haar bij de uitvoering van een opdracht worden betrokken.
- Gesprekken, sessies en andere contacten tussen Opdrachtnemer en Cliënt, ongeacht de vorm waarin deze plaatsvinden, worden als strikt vertrouwelijk beschouwd. Opdrachtnemer zal zonder uitdrukkelijke toestemming van de Cliënt geen mededelingen doen over de inhoud of het verloop van deze contacten, ook niet aan Opdrachtgever of andere betrokken partijen.
- Uitzonderingen op deze geheimhouding zijn slechts toegestaan indien en voor zover dit noodzakelijk is op grond van wet- of regelgeving, of indien de veiligheid van de Cliënt of derden in het geding is. In dergelijke gevallen zal Opdrachtnemer Cliënt hierover, indien mogelijk, vooraf informeren.
Artikel 7: Gebruik van opnamen
- Toestemming voor opnamen
Opnamen (audio en/of video) van sessies worden uitsluitend gemaakt met de uitdrukkelijke en voorafgaande schriftelijke toestemming van de Cliënt. Deze opnamen dienen uitsluitend ter ondersteuning van bewustwording, verdere narratieve analyses en de kwaliteit van de begeleiding. - Gebruik van transcriptie
De opnamen kunnen worden gebruikt voor het maken van transcripties, welke bestaan uit een woordelijke uitwerking van de sessies. Deze transcripties worden leesbaarder gemaakt met behoud van het originele woordgebruik, en worden uitsluitend toegepast binnen de overeengekomen doelstellingen. - Veilige opslag van gegevens
Opnamen worden beveiligd opgeslagen in overeenstemming met de geldende regels van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Alleen Opdrachtnemer of door haar ingeschakelde geautoriseerde personen hebben toegang tot deze gegevens, voor zover noodzakelijk voor de uitvoering van de overeengekomen Diensten. - Vernietiging van gegevens
Alle opnamen worden na afronding van de behandeling en eventuele evaluatie vernietigd, tenzij anders schriftelijk is overeengekomen met de Cliënt. Cliënt kan te allen tijde verzoeken om tussentijdse vernietiging van de opnamen, waaraan Opdrachtnemer gehoor zal geven tenzij dit in strijd is met wettelijke verplichtingen. - Gebruik voor kwaliteitsdoeleinden
Indien de opnamen of transcripties (geanonimiseerd) worden gebruikt voor supervisie, intervisie of wetenschappelijk onderzoek, zal hiervoor aanvullende schriftelijke toestemming van de Cliënt worden verkregen. - Bewustwording en transparantie
Cliënt wordt voorafgaand aan het maken van opnamen en transcripties volledig geïnformeerd over het doel, de verwerking, opslag en vernietiging van deze gegevens, alsmede over de rechten die Cliënt hieromtrent heeft.
Artikel 8: Intellectuele eigendom
- Rechthebbende op intellectuele eigendomsrechten
Opdrachtnemer is en blijft de exclusieve rechthebbende op alle intellectuele eigendomsrechten met betrekking tot de door haar – in het kader van de Overeenkomst – ontwikkelde, verstrekte of gebruikte producten en materialen. Hieronder wordt onder meer, maar niet uitsluitend, verstaan: testen, readers, rapporten, modellen, oefenmateriaal, computerprogramma’s en andere documentatie. - Beperking van gebruik door Opdrachtgever en Cliënt
Opdrachtgever en/of Cliënt is/zijn uitsluitend gerechtigd deze producten en materialen te gebruiken voor de doeleinden zoals vastgelegd in de Overeenkomst. Gebruik voor andere doeleinden, reproductie, openbaarmaking of verspreiding is zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Opdrachtnemer niet toegestaan. - Gebruik van kennis door Opdrachtnemer
Opdrachtnemer behoudt zich het recht voor om kennis en inzichten, verkregen tijdens de uitvoering van de werkzaamheden, te gebruiken voor andere professionele doeleinden, zoals ontwikkeling van methodieken, onderzoek of trainingen. Hierbij wordt strikt rekening gehouden met vertrouwelijkheid, en zal geen informatie worden gedeeld die te herleiden is tot individuele Opdrachtgevers of Cliënten. - Auteursrechten op opnamen en transcripties
De intellectuele eigendomsrechten op opnamen en transcripties gemaakt tijdens de uitvoering van de Overeenkomst blijven eigendom van Opdrachtnemer. Gebruik hiervan door Opdrachtgever en/of Cliënt is slechts toegestaan binnen het kader van de Overeenkomst en met schriftelijke toestemming van Opdrachtnemer. - Overtreding van gebruiksbeperkingen
In geval van ongeoorloofd gebruik van producten, materialen of kennis waarop de intellectuele eigendomsrechten bij Opdrachtnemer berusten, behoudt Opdrachtnemer zich het recht voor juridische stappen te ondernemen en schadevergoeding te eisen.
Artikel 9: Honorarium en kosten
- Honorarium en meer- of minderkosten
Het honorarium van Opdrachtnemer bestaat, tenzij uitdrukkelijk anders overeengekomen, uit een vooraf vastgesteld vast bedrag per Overeenkomst en/of per geleverde Dienst, of wordt berekend op basis van tarieven per door Opdrachtnemer gewerkte tijdseenheid. Eventuele meer- of minderkosten binnen het vastgesteld bedrag worden uitsluitend gemaakt na voorafgaande goedkeuring van Opdrachtgever. - Exclusieve kosten
Alle honoraria zijn exclusief belastingen en heffingen van overheidswege, zoals omzetbelasting (B.T.W.), evenals exclusief reis- en overige onkosten die ten behoeve van Opdrachtgever worden gemaakt. Hieronder vallen onder meer, maar niet uitsluitend, declaraties van door Opdrachtnemer ingeschakelde derden. - Voorschotbetaling en opschorting
Opdrachtnemer kan Opdrachtgever verzoeken om een redelijk voorschot te betalen met betrekking tot honoraria die verschuldigd zijn of zullen worden, en/of onkosten die ten behoeve van Opdrachtgever worden gemaakt. Indien een voorschot is gevraagd, heeft Opdrachtnemer het recht om de uitvoering van de werkzaamheden op te schorten totdat het voorschot volledig is voldaan of adequate zekerheid is gesteld. - Aanpassing honoraria
Opdrachtnemer behoudt zich het recht voor om in overleg met Opdrachtgever jaarlijks de overeengekomen honoraria aan te passen op basis van wijzigingen in de algemene prijsindex en/of door de overheid opgelegde maatregelen. - Afschrift urenregistratie
Opdrachtgever ontvangt periodiek een afschrift van de urenregistratie van de door Opdrachtnemer gewerkte tijdseenheden en bijbehorende kosten, ter transparantie en controle van de gemaakte afspraken en behandelstatus.
Artikel 10: Betaling
- Betalingsvoorwaarden
Betaling van het honorarium en de kosten geschiedt in de volgende termijnen, tenzij uitdrukkelijk anders overeengekomen:
a. 25% van het totale bedrag dient te worden voldaan bij het verstrekken van de opdracht.
b. 50% van het totale bedrag dient te worden voldaan binnen veertien (14) dagen na aanvang van de eerste behandelsessie.
c. 25% van het totale bedrag dient te worden voldaan vóór de oplevering van het eindverslag. - Betalingstermijn en wijze
Betalingen dienen plaats te vinden op een door Opdrachtnemer aangegeven wijze en binnen de gestelde termijnen, zonder aftrek, verrekening of opschorting uit welke hoofde dan ook. - Verzuim en vertragingsrente
Indien Opdrachtgever niet tijdig voldoet aan de betalingsverplichtingen, treedt verzuim in zonder nadere ingebrekestelling. Vanaf dat moment is Opdrachtgever een vertragingsrente verschuldigd over het openstaande bedrag, gelijk aan de wettelijke rente. - Hoofdelijke aansprakelijkheid
Indien er meerdere Opdrachtgevers zijn, is iedere Opdrachtgever jegens Opdrachtnemer hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van het volledige factuurbedrag indien de werkzaamheden ten behoeve van deze Opdrachtgevers zijn verricht. - Toerekening van betalingen
Door Opdrachtgever gedane betalingen worden door Opdrachtnemer in de eerste plaats toegerekend aan openstaande rente en incassokosten, en vervolgens aan de oudste openstaande facturen, ongeacht of Opdrachtgever bij betaling een andere specificatie heeft aangegeven.
Artikel 11: Incassokosten
- Kosten bij invordering
Indien Opdrachtgever in verzuim is en Opdrachtnemer genoodzaakt is invorderingsmaatregelen te treffen, komen alle daarmee verband houdende kosten voor rekening van Opdrachtgever. Deze kosten worden gesteld op ten minste vijftien procent (15%) van het openstaande factuurbedrag, met een minimum van €100, tenzij de werkelijke incassokosten hoger zijn. - Specificatie van kosten
Onder de incassokosten vallen, maar zijn niet beperkt tot, de kosten van door Opdrachtnemer ingeschakelde incassobureaus, deurwaarders, advocaten en overige juridische of administratieve maatregelen die noodzakelijk zijn om betaling te verkrijgen. - Wettelijke bepalingen
Indien de wettelijke regeling voor buitengerechtelijke incassokosten van toepassing is, zal Opdrachtnemer de incassokosten berekenen conform het maximale toegestane percentage zoals opgenomen in deze regeling.
Artikel 12: Aansprakelijkheid
- Beperking van aansprakelijkheid
Opdrachtnemer is uitsluitend aansprakelijk voor schade geleden door Opdrachtgever en/of Cliënt indien deze het gevolg is van een ernstige toerekenbare tekortkoming in de uitvoering van de Overeenkomst. Een dergelijke tekortkoming is aanwezig indien Opdrachtnemer niet de vereiste zorgvuldigheid en deskundigheid in acht heeft genomen. - Beperking tot verzekeringsuitkering
Indien Opdrachtnemer aansprakelijk is, is haar aansprakelijkheid beperkt tot het bedrag dat in het betreffende geval wordt uitgekeerd onder de door Opdrachtnemer afgesloten beroepsaansprakelijkheidsverzekering of andere aansprakelijkheidsverzekering, vermeerderd met het voor Opdrachtgever geldende eigen risico. Het totaal van deze bedragen is beperkt tot het maximumbedrag dat de verzekeraar uitkeert. Op verzoek verstrekt Opdrachtnemer een kopie van de polis met voorwaarden. - Beperking tot honorarium
Indien om welke reden dan ook geen verzekeringsuitkering plaatsvindt, is de aansprakelijkheid van Opdrachtnemer beperkt tot het honorarium dat Opdrachtgever voor de betreffende opdracht heeft betaald, met een maximum van € 5.000,-. - Uitsluiting van indirecte schade
Opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor indirecte schade, waaronder begrepen maar niet beperkt tot gevolgschade, gederfde winst, gemiste besparingen, schade door bedrijfsstagnatie en andere vormen van economische schade. - Aansprakelijkheid bij inschakeling derden
Bij inschakeling van niet in haar organisatie werkzame derden, zoals adviseurs, deskundigen of dienstverleners, neemt Opdrachtnemer de nodige zorgvuldigheid in acht. Opdrachtnemer is echter niet aansprakelijk voor tekortkomingen, fouten of nalatigheden van deze derden. Opdrachtgever is gehouden deze derden rechtstreeks aan te spreken en eventuele schade op hen te verhalen. - Schade door onjuiste of onvolledige informatie
Opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor schade die het gevolg is van onjuiste of onvolledige informatie verstrekt door Opdrachtgever, tenzij Opdrachtnemer redelijkerwijs had moeten begrijpen dat deze informatie onjuist of onvolledig was. - Vrijwaring door Opdrachtgever
Opdrachtgever vrijwaart Opdrachtnemer tegen alle aanspraken van derden die voortvloeien uit of samenhangen met de uitvoering van de Overeenkomst, tenzij deze aanspraken voortvloeien uit ernstige tekortkomingen van Opdrachtnemer. - Geen aansprakelijkheid voor fysieke schade
Opdrachtnemer, of door haar ingeschakelde hulpverleners, coaches, trainers of derden, is niet aansprakelijk voor fysieke schade of letsel van Cliënt die voortvloeit uit situaties, middelen, methoden of technieken die tijdens de begeleiding worden gebruikt, tenzij deze schade direct voortvloeit uit ernstige tekortkomingen van Opdrachtnemer. - Verval van rechtsvordering
Een vordering tot schadevergoeding jegens Opdrachtnemer dient binnen één (1) jaar na het ontdekken van de schade in rechte te worden ingesteld. Na het verstrijken van deze termijn vervalt het recht om een dergelijke vordering in te dienen.
Artikel 13: Annuleringsvoorwaarden
- Wijze van annuleren
Annulering door Opdrachtgever dient te geschieden door middel van een aangetekend schrijven aan Opdrachtnemer. - Annuleringsvoorwaarden voor trainingen, cursussen en aanverwante werkzaamheden
a. Bij annulering door Opdrachtgever binnen vijf (5) werkdagen voor aanvang van de betreffende activiteiten is Opdrachtgever 100% van de overeengekomen kosten verschuldigd.
b. Bij annulering langer dan vijf (5) werkdagen voor aanvang is Opdrachtgever 50% van de overeengekomen kosten verschuldigd. - Annuleringsvoorwaarden voor Psychosociale Narratieve Therapie en begeleidingstrajecten
a. Bij annulering door Cliënt binnen 24 uur voor aanvang van de betreffende activiteit is Cliënt 100% van de overeengekomen kosten verschuldigd.
b. Bij annulering tussen 24 en 48 uur voor aanvang van de betreffende activiteit is Cliënt 50% van de overeengekomen kosten verschuldigd.
c. Bij annulering langer dan 48 uur voor aanvang van de betreffende activiteit is Cliënt maximaal 25% van de overeengekomen kosten verschuldigd. - Niet gebruik maken van diensten zonder annulering
Indien Opdrachtgever of Cliënt, zonder voorafgaand te annuleren, geen gebruik maakt van de overeengekomen diensten, is 100% van de totaal overeengekomen kosten verschuldigd. - Uitzonderingen en overmacht
Indien sprake is van overmacht of uitzonderlijke omstandigheden die annulering rechtvaardigen, behoudt Opdrachtnemer zich het recht voor om van bovenstaande bepalingen af te wijken. Dit geschiedt uitsluitend na schriftelijke bevestiging door Opdrachtnemer.
Artikel 14: Beëindiging van de Overeenkomst
- Beëindiging wegens betalingsverzuim
Opdrachtnemer is gerechtigd de Overeenkomst met onmiddellijke ingang, zonder rechterlijke tussenkomst, te beëindigen door middel van een aangetekende schriftelijke kennisgeving aan Opdrachtgever, indien Opdrachtgever in gebreke blijft met de voldoening van een door Opdrachtnemer verzonden factuur en deze niet binnen veertien (14) dagen na een schriftelijke aanmaning alsnog voldoet.
In geval van beëindiging wegens betalingsverzuim zal Opdrachtnemer ervoor zorgdragen dat de belangen van de Cliënt niet worden geschaad. Dit houdt in dat Opdrachtnemer:
a. De Cliënt zal informeren over de situatie en eventuele gevolgen voor de voortzetting van de behandeling.
b. Waar mogelijk, met Opdrachtgever in overleg zal treden om alternatieve afspraken te maken die continuïteit van zorg voor de Cliënt waarborgen.
c. Indien nodig, de Cliënt zal doorverwijzen naar een andere passende zorgverlener of instelling. - Beëindiging wegens niet-nakoming
Opdrachtnemer is gerechtigd de Overeenkomst met onmiddellijke ingang, zonder rechterlijke tussenkomst, te beëindigen door middel van een aangetekende schriftelijke kennisgeving aan Opdrachtgever, indien enige uit de Overeenkomst voortvloeiende verplichting door Opdrachtgever niet of niet behoorlijk wordt nagekomen en dit verzuim niet binnen veertien (14) dagen na een schriftelijke aanmaning wordt hersteld. De belangen van de Cliënt worden in dergelijke gevallen gewaarborgd overeenkomstig de bepalingen in lid 1. - Beëindiging bij faillissement of surseance van betaling
Zowel Opdrachtgever als Opdrachtnemer is gerechtigd de Overeenkomst met onmiddellijke ingang te beëindigen door middel van een aangetekend schrijven indien de andere partij in surseance van betaling komt te verkeren of in staat van faillissement is verklaard. In een dergelijk geval zal Opdrachtnemer waarborgen dat de zorg voor de Cliënt op een passende wijze wordt voortgezet of overgedragen. - Geen restitutie bij wanprestatie of grensoverschrijdend gedrag
Bij beëindiging van de Overeenkomst door Opdrachtnemer wegens wanprestatie van Opdrachtgever of grensoverschrijdend gedrag van de Cliënt, is Opdrachtgever gehouden alle gemaakte kosten en verschuldigde bedragen volledig te voldoen. Opdrachtgever of Cliënt heeft in dergelijke gevallen geen recht op restitutie van reeds betaalde bedragen. Grensoverschrijdend gedrag omvat onder meer, maar is niet beperkt tot, fysiek, verbaal of psychologisch ontoelaatbaar gedrag jegens Opdrachtnemer of derden.
Artikel 15: Klachtenregeling, geschillenbeslechting en tuchtrechtregeling
- Toepasselijk recht
Op alle Overeenkomsten en rechtshandelingen tussen Opdrachtgever en Opdrachtnemer is Nederlands recht van toepassing. - Overleg en bemiddeling
Indien Opdrachtnemer en Opdrachtgever c.q. Cliënt een geschil hebben voortvloeiend uit deze Overeenkomst, zijn zij gehouden eerst te trachten dit geschil in overleg op te lossen en als dit niet lukt, gebruik te maken van de klachtenfunctionaris van BATC. - Geschillencommissie SCAG
Indien overleg en/of de bemiddeling van de klachtenfunctionaris niet tot een oplossing van het geschil leidt, is naast de bevoegde rechtelijke instantie waar Opdrachtnemer gevestigd is, ook de Geschillencommissie van de SCAG bevoegd van het geschil kennis te nemen.
Artikel 16: Slotbepalingen
- Opstelling van de voorwaarden
Deze leveringsvoorwaarden zijn met de grootst mogelijke zorg opgesteld en dienen als richtlijn voor een transparante en professionele samenwerking tussen Opdrachtnemer en Opdrachtgever en/of Cliënt. - Ongeldigheid of onvolledigheid van bepalingen
Indien een of meer bepalingen in deze leveringsvoorwaarden geheel of gedeeltelijk nietig blijken te zijn, vernietigd worden of anderszins ongeldig of onvolledig blijken, blijven de overige bepalingen onverminderd van kracht. Partijen zullen in dergelijk geval in overleg treden om de betreffende bepaling(en) te vervangen door een bepaling die wel rechtsgeldig is en zoveel mogelijk aansluit bij de oorspronkelijke intentie van partijen. - Toepasselijkheid en wijzigingen
Deze leveringsvoorwaarden zijn van toepassing op alle overeenkomsten tussen Opdrachtnemer en Opdrachtgever en/of Cliënt. Eventuele wijzigingen van deze voorwaarden dienen schriftelijk en uitdrukkelijk door beide partijen te worden overeengekomen. - Overige bepalingen
In alle gevallen waarin deze voorwaarden niet voorzien, wordt gehandeld naar redelijkheid en billijkheid, en binnen de kaders van de geldende wet- en regelgeving.