Narratieve Mediation

Duidelijkheid creëren door inzicht in het verhaal

Conflictsituaties ontstaan vaak wanneer partijen elkaar niet goed begrijpen of wanneer er miscommunicatie plaatsvindt. Door je verhaal te vertellen en te delen in een veilige en vertrouwelijke omgeving, kunnen we duidelijkheid scheppen over de kern van het conflict. Deze narratieve benadering vormt de basis van onze specialisatie binnen arbeidsmediation en leent zich uitstekend voor situaties waarin sprake is van burn-out of psychosociale klachten op de werkvloer. Meer over de onze werkwijze lees je in dit artikel.

Wanneer begint het mediation traject
Het mediationtraject begint vanaf het eerste contact met een van de partijen, wat betekent dat vanaf dat moment vertrouwelijkheid van toepassing is. Alles wat wordt gedeeld, valt onder de geheimhoudingsplicht van de mediator. Dit zorgt ervoor dat partijen vrij kunnen spreken zonder angst voor verdere verspreiding van informatie. De geheimhouding geldt voor alle betrokkenen en vormt een essentieel onderdeel van het proces, wat vertrouwen en openheid bevordert.

Goedkeuring
Mediation is gebaseerd op vrijwilligheid, wat betekent dat beide partijen vrijwillig moeten instemmen met het mediationproces en met de keuze van de mediator. Geen enkele partij kan gedwongen worden deel te nemen of te blijven in het proces. Deze vrijwilligheid garandeert dat beide partijen gemotiveerd zijn om tot een oplossing te komen en bevordert een open dialoog, aangezien beide partijen actief hebben gekozen voor deze weg naar conflictresolutie.

Intakegesprek
Het intakegesprek voor een mediationtraject dient meerdere doelen. Het biedt de mediator de kans om de situatie en de behoeften van elke partij te begrijpen, om de geschiktheid van mediation voor het conflict te beoordelen en om het proces en de verwachtingen te verduidelijken. Daarnaast is het belangrijk om te weten hoe partijen denken over de verdeling van de kosten, zodat dit eerlijk en acceptabel is voor alle betrokkenen. Dit één-op-één intakegesprek is vertrouwelijk, wat bijdraagt aan het creëren van een veilige omgeving waarin partijen open kunnen spreken over hun zorgen en doelen.

Uitnodiging voor een eerste bijeenkomst
Deelnemers ontvangen per e-mail een bevestiging voor de eerste bijeenkomst. Bij deze e-mail zijn tevens een mediationovereenkomst, het MFN-reglement en de MFN-gedragscodes bijgevoegd. Het is de bedoeling dat partijen hiervan kennisnemen. Indien iets onduidelijk of onjuist is, kan dit tijdens de eerste sessie worden aangepast. Tijdens de eerste sessie zal mediator nog de belangrijkste punten kort benoemen en de mogelijkheid geven om eventuele te vragen stellen. Mocht het voor partijen wenselijk zijn dat de inhoud van de sessie(s) met derden wordt besproken, dan kan dit in de eerste sessie worden aangegeven. Indien partijen zich in de eerste sessie willen laten bijstaan, dan dient dit vooraf gemeld worden. De andere partij moet aangeven dat zij hier geen bezwaar tegen heeft.

Eerste mediation sessie
De mediationsessies vinden plaats op ons kantoor of in een andere door beide partijen geaccepteerde ruimte. Een eerste sessie kan best spannend zijn; de mediator is er dan ook om partijen eerst op hun gemak te stellen. Iedereen spreekt zich uit om zich naar beste vermogen in te zetten voor een geschikte oplossing en deelt zijn of haar verwachtingen. Vervolgens zullen we het conflict verkennen, waarbij de mediator aan beide partijen vraagt om kort hun zienswijze op het conflict te beschrijven. We benadrukken nogmaals dat alles onder geheimhouding valt en dat alle ingebrachte informatie niet gebruikt kan worden in eventuele vervolgprocedures na het mediationtraject.

Een eerste sessie duurt doorgaans niet langer dan 1 tot 1,5 uur. Indien een van de partijen burn-outklachten heeft, zal de eerste sessie maximaal drie kwartier duren. Desgewenst worden agendapunten voor een volgende sessie met elkaar afgestemd.

Narratieve één-op-één sessie
In mediation wordt een één-op-één gesprek vaak een ‘caucus’ genoemd. Een narratieve caucus is een specialisatie binnen onze mediationpraktijk, waarbij we zorgvuldig luisteren naar de persoonlijke verhalen en ervaringen van een partij, zonder aanwezigheid van de andere partij(en). Deze methode is effectief wanneer psychische klachten, zoals burn-out, een rol spelen in het conflict. Het stelt partijen in staat om vanuit hun eigen perspectief en emotionele belevingen gevoelige kwesties met de mediator te delen, die anders wellicht ondergesneeuwd raken in de dynamiek van de gezamenlijke sessies.

We bieden deze aanpak aan omdat het helpt de onderliggende oorzaken en nuances van het conflict beter te begrijpen. Dit kan soms verhelderend werken om de situatie voor jezelf op een rijtje te zetten en inzichten te verkrijgen die kunnen bijdragen aan een oplossing.

Onze onpartijdigheid binnen deze gesprekken garanderen we door ons strikt te houden aan de principes van neutraliteit en vertrouwelijkheid. Elke partij krijgt dezelfde kans om zijn of haar verhaal te vertellen, zonder dat de mediator oordeelt, partij kiest of advies geeft. Bovendien worden de inhoudelijke details uit deze caucuses niet gedeeld met de andere partij, tenzij hier expliciet toestemming voor wordt gegeven. Hierdoor blijft de integriteit van het mediationproces gewaarborgd en kunnen alle partijen veilig en openlijk spreken.

Onafhankelijk en onpartijdig
Als mediator hechten we groot belang aan onze onpartijdigheid en onafhankelijkheid in het mediationproces. Deze twee basisprincipes zijn essentieel om het vertrouwen van alle betrokkenen te winnen en ervoor te zorgen dat het proces eerlijk en transparant verloopt. We zullen te allen tijde neutraal blijven en geen enkele partij bevoordelen.

Als registermediator voldoen we aan de strenge eisen en kwaliteitsnormen die zijn vastgesteld door de Mediatorsfederatie Nederland (MfN). Dit betekent dat we gekwalificeerd zijn en beschikken over de vereiste kennis en vaardigheden om het mediationproces effectief te laten verlopen.

MfN-registermediators hebben ruime praktijkervaring opgedaan en blijven actief in het vakgebied om onze expertise op peil te houden. Dit houdt in dat we deelnemen aan permanente educatie en intervisie om onze professionele ontwikkeling te waarborgen en op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen in mediation.

Tenslotte garanderen we de naleving van de MfN-gedragsregels en het MfN-tuchtrecht. Als mediator houden we ons aan de ethische richtlijnen en gedragscodes die zijn vastgesteld door de MfN, waaronder het waarborgen van onpartijdigheid en onafhankelijkheid.

Mocht je hierover vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. Wij beantwoorden graag al je vragen.