MEDIATION

NLT Lab, de veiligste ruimte om inzicht te krijgen in het conflictverhaal en oplossingen te creëren

NLT Lab is een gespecialiseerde praktijk die narratieve interventies toepast bij conflicten. Dit is een beproefde en effectieve methodiek om partijen op basis van een verhaalanalyse te begeleiden in het vinden van een door alle partijen geaccepteerde oplossing.

VOORDELEN NARRATIEVE INTERVENTIES BIJ MEDIATION

Veilig

  • Het grootste voordeel van narratieve interventies bij een conflict is dat je op een veilige manier je verhaal kunt vertellen en hierop kunt reflecteren.
  • Geheimhouding is gewaarborgd; alle informatie gedeeld tijdens een verhaalanalyse blijft vertrouwelijk. 
  • Je kunt mogelijke oplossingen verkennen, zonder nadelige consequenties of sociale druk. 
  • Partijen bepalen zelf welke informatie ze willen delen in een plenaire sessie, zelfs als overeenstemming uitblijft. 

Effectief

  • Narratieve interventies, een methodiek die concreet en resultaatgericht is.
  • We analyseren het conflictverhaal, geven inzicht in dominante gedachten en onderzoeken alternatieve verhaallijnen die meer perspectief bieden.
  • Na analyse krijg je een narratief rapport, inclusief reflecties op aannames, overtuigingen en overwegingen.
  • Door het structureren van je verhaal ben je beter in staat om autonoom oplossingen of strategieën te bedenken die bijdragen aan het beslechten van conflict.

Oordeelvrij

  • Bij NLT Lab benaderen we je zonder oordeel, wat je gedachten, emoties of gedragingen ook zijn.
  • We streven ernaar je verhaal te begrijpen, niet om het te verklaren. 
  • Om die reden hechten we veel waarde aan onze neutraliteit en onafhankelijkheid.

TOEGELICHT

NLT

NLT staat voor “Narrative Learning Transformation”. Dit model is ontwikkeld om te analyseren hoe dominante verhalen onze gedachten, gevoelens en gedrag beïnvloeden. Door deze verhalen vanuit een ander perspectief te verkennen, ontstaat ruimte voor alternatieve verhaallijnen. Hierdoor kunnen gebeurtenissen en ervaringen opnieuw geïnterpreteerd worden, wat kan leiden tot een vernieuwd verhaal dat belemmeringen tegengaat.

Het biedt partijen in mediation de kans om conflicten vanuit nieuwe inzichten te benaderen en gezamenlijke oplossingen te ontdekken.

Narratieve interventies

Narratieve interventies bij mediation richten zich op het centraal stellen van de verhalen van betrokken partijen. Er wordt erkend dat ieder zijn eigen beleving en interpretatie heeft van de situatie. Het onderzoeken van dominante conflictverhalen maakt diepliggende oorzaken en gevoelens inzichtelijk. Het uiteindelijke doel is samen alternatieve verhaallijnen te verkennen die wederzijds begrip en vertrouwen versterken, om zo ruimte te creëren voor oplossingen in het conflict.

Dominante conflictverhaal

Een dominant conflictverhaal verwijst naar de overheersende en vaak herhaalde vertelling of perceptie over een conflict. Het vormt de hoofdlijn in hoe partijen het conflict zien en ervaren. Dit verhaal kan bepaalde gevoelens, overtuigingen en reacties versterken, waardoor het conflict wordt bestendigd. Het identificeren van dit dominante verhaal is essentieel om ruimte te maken voor alternatieve interpretaties en oplossingen.

Register mediator

Een MfN registermediator is een gekwalificeerde mediator die voldoet aan de kwaliteitseisen en normen van het Mediatorsfederatie Nederland (MfN). Dit register waarborgt professionaliteit en vakbekwaamheid. MfN registermediators volgen verplichte bijscholing en werken volgens vastgestelde gedragsregels. Zij zijn tevens onderworpen aan een klacht- en tuchtrecht. Hierdoor bieden zij een waarborg voor kwalitatieve mediation.

Mediation

Mediation is een vorm van conflictoplossing waarbij een neutrale derde, de mediator, partijen begeleidt in het vinden van een gezamenlijke oplossing voor hun geschil. Het proces is vertrouwelijk en gebaseerd op vrijwilligheid. De mediator faciliteert de communicatie, helpt onderliggende belangen te verhelderen en stimuleert partijen tot samenwerking. De uiteindelijke oplossing komt vanuit de partijen zelf.

Conflictdynamiek

Conflictdynamiek verwijst naar de interactie- en reactiepatronen tussen partijen in een conflict. Het beschrijft hoe conflicten starten, escaleren, veranderen of opgelost worden over tijd. Deze dynamiek wordt beïnvloed door interne en externe factoren, zoals emoties, communicatie, machtsverhoudingen en externe invloeden. Het begrijpen van de conflictdynamiek helpt bij het vinden van effectieve oplossingsstrategieën.

Onafhankelijk en neutraal

Hier komt de uitleg over narratieve interventies. Een kort tekstje om een idee te geven wat het is.

Rol mediator

Hier komt de uitleg over narratieve interventies. Een kort tekstje om een idee te geven wat het is.

Vaststellingsovereenkomst

Hier komt de uitleg over narratieve interventies. Een kort tekstje om een idee te geven wat het is.

Informed consent

Hier komt de uitleg over narratieve interventies. Een kort tekstje om een idee te geven wat het is.

Burn-out
mediation

Door onze narratieve aanpak staan bij burn-out mediation de verhalen en belevingen van betrokkenen centraal, zodat ieder zich gehoord voelt.  We richten ons op het bevorderen van de dialoog. Samen  zoeken we naar gezamenlijke oplossingen voor zowel de korte als lange termijn.

Zakelijke
mediation

Bij zakelijke mediation richten we ons op het conflictverhaal tussen twee zelfstandige entiteiten. Vaak tussen zakenpartners, investeerders of bedrijven. Door inzicht in elkaars verhalen te bevorderen stimuleren we partijen om creatieve oplossingen te verkennen. 

Team
mediation

Het reflecteren op elkaars verhalen staat bij team mediation centraal. In plenaire sessies stimuleren we op interactieve wijze de samenwerking. We laten teamleden een gezamenlijk verhaal schrijven, waarin oplossingen voor onderlinge spanningen of conflicten een belangrijke rol spelen.