Verzuimbemiddeling
De sleutel tot succesvol herstel en re-integratie
Ziekteverzuim, waarbij werknemers tijdelijk of langdurig niet in staat zijn om hun werk uit te voeren door ziekte, ongevallen of psychische klachten, kan leiden tot aanzienlijke kosten voor bedrijven en organisaties op het gebied van productiviteit en werknemerswelzijn. Maar liefst 2/3 van alle werkgerelateerde verzuimdagen is gerelateerd aan psychische klachten.
Aanpak werkgerelateerd ziekteverzuim
Dit is met name relevant bij werkgerelateerd ziekteverzuim als gevolg van psychische klachten, zoals overspannenheid of een burn-out. In dergelijke situaties is het vaak onduidelijk wat partijen willen van elkaar aarzelen daardoor om vrijuit te spreken uit angst voor de gevolgen. Het inschakelen van advocaten om juridische misstappen te voorkomen is niet ongebruikelijk. Dergelijke situaties veroorzaken veel spanning, wat het herstel niet ten goede komt. Begrip en vertrouwen staan onder druk, waardoor mogelijke behandelplannen aan kracht verliezen.
Ontdek verzuimbemiddeling
Verzuimbemiddeling is een relatief nieuw domein binnen de mediation. Het proces omvat het inschakelen van een onafhankelijke bemiddelaar die partijen hoort en herstelbelemmerende factoren inventariseert. Het doel is om via open communicatie tot gezamenlijke oplossingen te komen die zowel het welzijn van de werknemer als de belangen van de organisatie bevorderen. Daarnaast verkent de mediator mogelijke oplossingen waaraan partijen zitten te denken.
De rol van psychologische kennis
Een mediator van ELT Labs beschikt over psychosociale en psychopathologische kennis, wat bijdraagt aan het beter begrijpen en identificeren van de onderliggende oorzaken van het verzuim. Dit vergemakkelijkt tevens eventueel overleg met de huisarts of bedrijfsarts, mits de betreffende partij hiervoor expliciet toestemming verleent.
Voordelen van verzuimbemiddeling
- Verbeterde communicatie tussen werknemer en werkgever, wat leidt tot minder misverstanden en misvattingen.
- Verminderde kosten die gepaard gaan met langdurig ziekteverzuim, zoals loondoorbetaling en inhuur van vervangend personeel.
- Verhoogde tevredenheid en betrokkenheid van werknemers, wat kan leiden tot betere retentie en algehele bedrijfsprestaties.
- Preventie van toekomstig ziekteverzuim door het identificeren en aanpakken van onderliggende oorzaken en risicofactoren.
Een narratieve benadering
Bij een narratieve benadering van verzuimbemiddeling ligt de focus op de verhalen, ervaringen en perspectieven van de betrokken individuen. Dit stelt de bemiddelaar in staat om dieper inzicht te krijgen in de situatie en de unieke uitdaging bij het vinden van creatieve oplossingen.