Visie op Burn-Out Mediation

Burn-out is niet zomaar een modetrend of een voorbijgaande hype. Het is een aandoening die door de jaren heen sterk is toegenomen, vooral door de veranderende werk- en levensdynamiek in onze hedendaagse maatschappij. Wanneer we de ontwikkeling van burn-out bestuderen, zien we een duidelijke toename in het aantal ziektemeldingen. Dit wijst op de groeiende behoefte aan gerichte interventies en preventiemaatregelen. De focus op burn-out mediation als specialisatie binnen mediation is een direct antwoord op deze groei. Burn-outs gaan vaak hand in hand met diepgaande emotionele en interpersoonlijke spanningen, die een gespecialiseerde aanpak vergen. Met dit visiedocument van NLT Lab over burn-out mediation willen we het toenemende belang van deze gespecialiseerde aanpak benadrukken. Het biedt duidelijke richtlijnen voor het aanpakken van conflicten gerelateerd aan burn-out. Hierdoor ontstaat er een helder beeld van onze doelstellingen en methoden, terwijl we tegelijkertijd het belang en de complexiteit van burn-out als werkgerelateerd vraagstuk onderstrepen.

 

Wat is burn-out mediation?
De definitie die NLT Lab hanteert is een proces waarbij een medisch gekwalificeerd registermediator partijen ondersteunt bij het aanpakken en oplossen van werkgerelateerde stressoren die hebben bijgedragen aan een burn-out bij een van de partijen. Dit kan zijn tussen werknemer en werkgever, maar ook tussen zakelijke partners in een bedrijf. Het primaire doel is om tot een gemeenschappelijk begrip en oplossingen te komen, zodat de betrokkene kan herstellen en weer effectief kan functioneren in zijn of haar werkomgeving. Het proces kan ook preventief werken door spanningen en conflicten vroegtijdig te adresseren.

Waarom medisch gekwalificeerd?
Medische en psychopathologische kennis is essentieel bij burn-out mediation. Bij een burn-out kan immers ernstig psychisch lijden optreden met lichamelijke gevolgen. Het is dan ook cruciaal om alarmsymptomen tijdig te herkennen. Dankzij deze geaccrediteerde expertise kunnen burn-out mediators inschatten wanneer verwijzing naar een medisch specialist of psychologische hulp noodzakelijk is, zodat betrokkenen de juiste zorg en ondersteuning krijgen. Een speciële en medische anamnese kunnen dan ook tot de intake procedure bij burn-out mediation behoren.

Waarom terughoudendheid geboden?
Bij NLT Lab zijn we terughoudend in het doen van uitspraken over burn-out, gezien de veelheid aan mogelijke oorzaken. Wat we wel belangrijk vinden is dat alle partijen op een veilige manier hun verhaal kunnen doen, zonder angst voor nadelige gevolgen of stigmatisering. In onze aanpak staat het bevorderen en herstellen van begrip en vertrouwen centraal. Wanneer partijen deze intentie delen, moedigen we hen aan duidelijke afspraken te maken die zowel de re-integratietijd verkorten als toekomstige burn-outs helpen voorkomen.

Waarom eigen inzichten belangrijk zijn?
Bij NLT Lab geloven we sterk in het idee dat ieder individu de beste kenner is van zijn eigen gedachten en gevoelens. Om deze reden bieden we optimale ruimte voor de inzichten en ervaringen van de betrokkenen zelf. We vermijden oordelen en dringen geen adviezen op. De nadruk ligt op vrijwilligheid en het recht van zelfbeschikking van elke deelnemer. Dat betekent ook dat wanneer een deelnemer besluit de mediation te beëindigen, dit wordt gerespecteerd. Onze rol is faciliterend en ondersteunend, met als doel om ieders eigen expertise naar voren te laten komen.

Waarom geen beste aanpak bestaat?
NLT Lab gelooft niet in een beste aanpak voor het oplossen van burn-out conflicten. Ieder persoon kent immers zijn of haar unieke ervaring en achtergrond die bijdraagt aan hoe ze een burn-out beleven en verwerken. Er kunnen tal van factoren meespelen die ongezonde en ongewilde stress veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan hoge werkdruk, gebrekkige communicatie, disbalans werk-privé, onrealistische verwachtingen, ongegronde beschuldigingen of een gebrek aan waardering. Wanneer deze stressoren aanhouden, kunnen kleine irritaties uitgroeien tot diepe frustraties. Deze frustraties kunnen vervolgens leiden tot een gevoel van onbegrip. En wanneer onbegrip en wantrouwen samenkomen, kunnen ze al snel een voedingsbodem vormen voor conflicten waar partijen niet meer uitkomen. Bij NLT Lab richten we ons daarom op het persoonlijke verhaal en de specifieke situatie van ieder individu, om gezamenlijk tot breed gedragen oplossingen te komen.

Waarom narratieve interventies bij burn-out mediation?
Narratieve interventies bij burn-out mediation zijn waardevol, omdat ze zich richten op de persoonlijke verhalen van individuen. Deze verhalen geven inzicht in hoe iemand zijn of haar burn-out ervaart, welke factoren hebben bijgedragen aan het ontstaan ervan en welke overtuigingen en waarden ten grondslag liggen aan hun beleving. Door deze verhalen samen in een veilige ruimte te verkennen en te herinterpreteren, kunnen belemmerende overtuigingen en ingesleten patronen worden geïdentificeerd en uitgedaagd. Hierdoor ontstaat ruimte voor het ontwikkelen van nieuwe, constructievere verhalen en inzichten. Tegelijkertijd vinden individuen nieuwe betekenissen en perspectieven die helpen bij het herstelproces. Dit biedt erkenning en validatie aan de ervaringen van het individu, wat bijdraagt aan het gevoel van begrepen worden. Bovendien kunnen onderliggende conflicten en misverstanden in communicatie worden blootgelegd en aangepakt. Deze narratieve benadering stelt het individu in staat actief deel te nemen aan zijn of haar herstel, waardoor het gevoel van autonomie en empowerment wordt vergroot.

Rol van een burn-out mediator?
Een NLT Lab Burn-out Mediator luistert allereerst op een neutrale en onafhankelijke manier naar de verhalen van beide partijen. Door middel van narratieve analyse worden de dominante verhaalelementen in kaart gebracht. Dit zijn de overheersende gedachten of gevoelens die een grote invloed hebben op iemands ervaring. Ze kunnen zo invloedrijk zijn dat ze iemands perceptie, beslissingen, gedrag en interacties met anderen sterk beïnvloeden. Door deze dominante elementen in het verhaal te identificeren en te erkennen, kunnen er alternatieve perspectieven met de betrokkenen onderzocht worden. Wanneer partijen bereid zijn met elkaar in gesprek te gaan, faciliteert de burn-out mediator een plenaire sessie. Partijen bepalen zelf welke informatie ze willen delen. Het doel van de dialoog is om elkaars verhaal te begrijpen en gezamenlijk oplossingen te vinden voor een voorspoedige re-integratie of preventie van burn-out. De mediator zorgt ervoor dat de gemaakte afspraken helder worden vastgelegd en door beide partijen worden ondertekend als bewijs van goedkeuring en acceptatie.